Hvilken nettleser ville du valgt?

Jeg har en yrkesskade. Jeg klarer ikke lese tekster uten å gjøre omformuleringer i mitt eget hode. Det handler ikke om skrivefeil, men hvilke poenger skribenten velger å trekke frem.

Sjekk dette skjermbildet jeg fikk opp på Vista-maskinen min hjemme:

Som du sikkert skjønner: dette er nettleservalget som Microsoft tilbyr sine brukere.

Hvis du bare ser på teksten: Hvilken nettleser ville du valgt? Jeg er ikke tvil. Google Chrome:

En ny, rask nettleser for alle internettbrukere

Men jeg ville droppet “ny” og skrevet om til:

En lynrask nettleser til alle internettbrukere

Din favoritt av de fem tekstene?

Vist 3384 ganger. Følges av 10 personer.

Kommentarer

Jeg veksler litt mellom Chrome og Firefox. Skal jeg besøke nettsider som bruker litt store Flash-programmer, som en del spill og film f.eks., så foretrekker jeg Chrome. Den kjører Flash absolutt lettest.
I den daglige surfingen generelt bruker jeg Firefox. Den har veldig mange gode tilleggsfunksjoner tilgjengelig som jeg synes er bedre integrert enn når det gjelder Chrome. :-)

Setter en knapp på Chrome. Lett å starte – lett å bruke. Mulig derfor også jeg foretrekker Chrome-teksten over. Men hvilken av tekstene liker du?

I forhold til Internet Explorer er Chrome lynrask, men sammenlignet med f.eks. Firefox er den bare litt raskere. Dessuten er ikke Chrome det jeg vil kalle ny lenger heller. Den er ute i versjon 4.1 nå så den har vært med en god stund. ;-)
Så jeg hadde kanskje sagt det slik: “En rask og stabil nettleser for alle internettbrukere.”
Og jeg hadde tatt med stabil, både når det gjelder Firefox og Chrome, for det er de virkelig i forhold til Internet Explorer. Jeg pleier å teste ut en del grenser og funksjoner i ulike programmer og har virkelig torturert de tre nevnte nettleserne. Derfor vet jeg litt om hva de er gode for. :-)

Firefox beste nettleser, men døveste tekst. Trigger ikke et fiber i meg.

Liker teksten om IE. Det vil si, begynnelsen av den. Blir trigget av fakta, ikke selvskryt.

Og først nå leste jeg teksten skikkelig… :-P
Ut fra teksten i Microsofts Nettleservalg (som jeg ikke har lest i det hele tatt tidligere) så vil selvsagt folk flest gå for det Microsofts utsagn. Det er ingen tvil om at den er verdens største, i alle fall enn så lenge, men det har vært fordi den jevne bruker ikke har visst om noe annet.
Så blant tekstene vi ser i utklippet over så er jeg helt enig med Eirik. :-)

Firefox er virkelig ute å kjøre, ja. Den første setningen kan de elegant putte i søpla: “Din sikkerhet på nett er Firefox sin høyeste prioritet”. Svada, på hvilken måte da? Når det gjelder IE: Det beste hadde kanskje vært å droppe andre ledd av setningen og bare skrive: “Internet Explorer er verdens mest brukte nettleser”. Punktum?

Velger uten tvil Opera fordi den banker alle andre browsere, men nå er jeg veldig skadet og ikke representativ for allmuen pga at jeg til daglig følger hva som foregår bak panseret på hver browser. Så, teksten på alle de browserne er for meg bare svada.

Det jeg heller stiller meg spørsmål ved er om folk overhode leser teksten? Hvor viktig er logoen i forhold til teksten og hvilken appellerer mest av logoene?

Godt spørsmål, Trygve. Tilbakemeldingen fra Pål kan jo tyde på at du har et poeng. 1) Det er vel strengt tatt latterlig få som bryr seg om nettleservalget 2) Sannsynligvis enda færre som leser teksten på hver nettleser.

Men det driter vi i:) jeg er opptatt av å nerde med tekster og det er en kul case på hvordan selskapene ved hjelp av få mikrotekster promoterer seg selv.

Fra en som ikke har allverdens peiling på forskjellene mellom de ulike nettleserne: Hvilken kjører Origo best på?

Omskrivingen din fra “ny, rask” til “lynrask” funker som bare det, Ove. Har aldri brukt Chrome, men tok i bruk nettleseren i dette nå, fordi lynrask gjorde meg nysgjerring og lysten på å ditche treige IE.

Skal man først nerde med tekster, ville vel strengt tatt følgende være mer en nok i dette tilfellet?:

Hvilken nettleser ville du valgt?
Safari fra Apple – den mest nyskapende
Internet Explorer – verdens mest brukte
Opera – den kraftige med turboteknologi
Google Chrome- den lynraske
Firefox – den sikre

Ja, kult! Enda kortere er enda bedre. Nå nærmer vi oss noe som røkla leser og ikke bare tekstnerder.

Safari får fortsatt 0 poeng av meg: hvem vil egentlig ha en “nyskapende nettleser”? men mye bedre når fjernet “verdens mest nyskapende nettleser”. Siste høres jo patetisk ut. “VM i nettleser-nyskapning”, lissom?

@Anne: Funker godt i alle moderne nettlesere. Generelt mener jeg valg av nettleser handler mest om følelser, ikke rasjonelle valg. Alle moderne nettlesere i dag er bra. Og relativt gode. Selv er Firefox soleklar favoritt. Pga alle tilleggene som er mulig å installere.

@Hanne: Bra, men er det lurt å begynne med produktnavnet? Kanskje? Men… Tekstforslagene dine er ikke korrekte;) Med unntak av IE baserer de seg på myter og markedspjatt. Not facts.

Har ikke peiling på verken facts eller nettlesere, jeg. Bare tekstnerdet.

Mente ikke å begynne med produktvnavnet. Så for meg logo og markedspjatt-tekst bare: Logo – den lynraske. Det burde vel holde?

@Hanne: Jepp. Less is more i denne konteksten? Tror det. Men da må selskapene fokusere på én egenskap. “Den lynraske” funker. “Den mest nyskapende” funker ikke. “Den sikre” funker for noen, men ikke for meg. Og me lovez Firefox. Ikke fordi den er sikker, men fordi den har et tonn tilleggsprogrammer.

Ove: Det er bare Internet Explorer som viser frem versjonsnummeret i skjermbildet. Hvorfor det, tror du? Er det fordi de er klar over at versjonene 6 og 7 ikke har fått noen stjernemottagelse?

Ok, Eirik, hvis vi absolutt må bevege oss bort fra ren tekstnerding og inkludere facts – la oss omskrive til:

Hvilken nettleser ville du valgt?
Internet Explorer – verdens mest brukte
Google Chrome- den lynraske
Firefox – om du setter pris på et tonn tilleggsprogrammer

Utfordrer deg så på Safari og Opera :)

Litt av problemet her er at påstander gjerne blir like eller rett og slett løgn. Virkeligheten er jo at Opera er både raskere enn Chrome og mer nyskapende enn Safari hvis man går ting etter i sømmene. FireFox sitt argument om sikkerhet faller de aller fleste andre browsere under også.

Det eneste som faktisk er korrekt her er at Internet Explorer er, dessverre, verdens mest brukte.

Utifra tekstene ville jeg valgt Opera. Nøkkelord er “turbo-teknologi” og “raskere”. Opera lover rett og slett å yte bedre enn konkurentene. Men teksten er litt for langt.

Chrome har et argument som med fordel kunne legges til i teksten: “En rask nettleser med den beste integrasjonen av Gmail og andre Google tjenester”.

Men jeg ser at det er ikke lett å finne en tekst som tiltrekker alle brukere. “Facebookbrowseren” er et slagord som sikkert fungerer for mange, mens jeg reagerer kanskje mer på “Mest standard konform”.

Pål: dette er en en antagelse, men: MS har sedat brukermasse som ikke er veldig opptatt av browserversjoner. Derfor viktig å signalisere at det eksisterer ny versjon av IE?

Med fare for å virke som en taloid desksatan: dette handler ikke om løgn eller fakta. Spørsmålet er hva leverandørene velger å bruke som USP og om det duger som et selgende poeng?

Kan være at Opera er raskere enn Chrome, men det er likevel helt legetimt for Chrome å vinkle på at de er en “rask nettleser”. Faktafeil oppstår først når noen sier de er “den raskeste” og det gjør de jo ikke.

@Ove: Apple lyver. Verdens mest nyskapende nettleser. Pluss svada.

Synes ikke det er galt å vinkle på én USP, men blir potensielt diskriminerende for noen brukergrupper.

Firefox: Noen tenner på sikkerhet, jeg gjør det ikke. Dette ville trigget meg: “For deg som er proff på nett”. Ville det trigget mamma? Neppe.

Jepp, “verdens mest nyskapende” er jug eller mer presist tøv, faktisk. Én USP er strengt, men samtidig befriende i forhold til vinkling. Skal du være for proffene og mamma så er det en spagat som uansett er jævlig tricky.

Kommentaren er redigert av moderator onsdag 28. april 2010 kl 16.

Ove: At IE er den mest brukte nettleseren er ene og alene fordi folk flest ikke har vært klar over at det har vært andre lesere tilgjengelig. Og at Microsoft nå har lagt inn dette nettleservalget i en automatisk oppdatering er kun fordi de har blitt pålagt dette rettslig. Andel brukere fordelt på de ulike leserne endret seg ganske mye allerede første uken.
Dessuten tror jeg ikke at Microsofts motiv for å vise versjonsnummeret i logoen har noe med hvordan de tidligere versjonene å gjøre, men mye mer at de vil vise at de har et høyt versjonsnummer som viser at de har vært med ganske lenge.

For det det er verdt så ser ikke ballot-skjermen til å ha rare effekten – tekster eller ei. Samtlige trender i underliggende graf er trender vi har sett en stund. Fra samtlige brukersesjoner på A-pressens nettaviser i år – til og med forrige uke:

Fargekoder ovenfra og ned:
Orange: IE8
Rød: IE7
Grønn: FF 3.x
Fiolett: Safari 4
Lys blå: IE6
Mørk brun: Opera 9+10
Lilla: Chrome 4
Beige: Alle andre

Setter en knapp på Google Chrome. Kjent navn, kjent logo, samt kortest og mest treffsikker tekst. Mange her tar for øvrig fram “Turbo-teknologi” under Opera som noe positivt. Men for den jevne bruker sier vel egentlig ikke “Turbo-teknologi” noe særlig. Bare gi meg en lynrask nettleser, hvem bryr seg hvordan. Er forresten enig i at Firefox-teksten er en smule kjip :)

Fikk ballotten på en maskin i dag og den var noe annerledes. IE og Opera har endret tekstene sine faktisk. Opera har definitivt endret teksten sin til det bedre. De kunne godt kuttet “avansert” synes jeg.

Tenkte bare å legge tin en Lenke til browserchoice siden

Annonse

Nye bilder