Slik vokter du debattsidene

Gode debattsider sørger for temperatur på websidene dine, men det kan bli for hett. Vi tipser om hvordan du holder styr på innlegg fra ivrige brukere.

Stadig fler ser nytten av brukerskapt innhold – enten det dreier seg om kommersielle websider, redaksjonelle nettaviser eller i en blogg.

Men postinger fra brukere krever også en aktiv hånd fra deg som webredaktør. Som redaktør har du ansvaret for alt innhold på dine nettsider, også innlegg fra leserne.

Debattsider representerer en redaksjonell utfordring ettersom det gir leseren en umiddelbar mulighet til å publisere tekst på ditt nettsted. Du må derfor etablere rutiner slik at du kan luke ut leserinnlegg som bryter mot norsk lov eller nettstedets egne debattregler.

Her følger noen råd om hvordan du kvalitetssikrer debattsidene dine:

  • Selv om det ikke er noe formellt redaktøransvar på ikke-redaksjonelle nettsteder, vil du likevel kunne stilles til ansvar for innhold som er injurerende og ærekrenkende, rasistisk, pornografisk eller på annen måte er i strid med norsk lov.
  • Det er samme regler knyttet redaktøransvar for et diskusjonsforum som til resten av nettstedet ditt. Du kan neppe fraskrive deg ansvar ved å hevde at de som poster innlegg alene er ansvarlig for innholdet.
  • Kommuniser debattregler klart og tydelig mot brukeren. Etabler kjøreregler for innlegg og tilsvar slik at det ikke oppstår misforståelser. Se regler for debattforum hos VG, Hegnar Online og Hardware.no.
  • Etabler rutiner for overvåking av diskusjonsforumet. Rediger bort innlegg som bryter nettstedets egne kjøreregler for god debattskikk. Det samme gjelder innlegg som bryter med norsk lov. Hvor stor takhøyde det skal være i forumet er avhengig av tema og nettsted. Diskuter gjerne med brukerne hvor grensen skal gå.
  • Legg til rette for leserjustis, men ikke la det være en sovepute. Sørg for at brukeren kan gi deg tilbakemelding når noen har publisert støtende innlegg.
  • Sørg for å ekskludere brukere som gjentatte ganger bryter nettstedets kjøreregler for god debattskikk.
Annonse

Nye bilder